Sód, bez niego organizm człowieka nie mógłby poprawnie funkcjonować. Jest to pierwiastek, który nie tylko reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową w naszych ciałach, ale również wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Zwykle czerpiemy sól z pożywienia. Gros osób uważa, że ze spożywanej z potrawami soli spożywczej. Nie jest tak do końca, bo wiele produktów zawiera w sobie sód, który zjadamy nieświadomie. Dziś jednak nie o zawartości sodu w pożywieniu chcemy pisać, a o soli. Jak powstaje sól spożywcza? Czy sól warzona i kuchenna to w rzeczywistości ta sama sól? Czym jest sól spożywcza?Sól, chlorek sodu jest otrzymywany z kopalni soli. Sól kamienna powstała dawno temu, w czasach kiedy ziemię pokrywały morza. Wraz z ociepleniem się klimatu, woda morska wyparowała. Sól przeobraziła się w kryształy sodu, które w wyniku ruchów tektonicznych skorupy ziemskiej pokryte zostały skałami. Tak powstały złoża soli kamiennej, które wydobywa się na powierzchnie technikami górniczymi w kopalniach soli. Ze złóż soli w przemyśle chemicznym uzyskuje się m.in. sodę kaustyczną i chlor. Wydobytą z kopalni sól rozdrabnia się, przesiewa i w zależności od dalszej obróbki otrzymuje się sól drogową – przemysłową lub sól kuchenną, spożywczą. Sól kuchenną otrzymuje się z solanek ze zmielonego, wydobytego kryształu soli. Solankę oczyszcza się poprzez dodanie wapnia, wodorotlenku i węglanu sodu. Następnie odparowuje się roztwór celem otrzymania oczyszczonych kryształków soli. Sól w trakcie całego procesu wydobycia, oczyszczenia i odparowania wzbogacana jest jodkiem potasu. Sól kuchenną wzbogaca się jodkiem potasu w ilości 30±10 mg w 1 kg soli kuchennej. Jaka jest różnica między solą kuchenną a solą morską?Sól kamienna jest otrzymywana z kopalni soli i przez odparowanie wody morskiej z solanki uzyskanej z rozkruszonych brył soli. Z kolei sól morska jest pozyskiwana z wód słonych na bieżąco. Sama sól kuchenna znana jest pod wieloma nazwami:
Sól warzona to oczyszczona sol kamienna, pozbawiona minerałów takich jak magnez, wapń, cynk czy mangan. Nazewnictwo rodzajów soli bywa, jak widać nadużywane. Sól warzona, inaczej jodowana ma intensywny słony smak i zawiera praktycznie sam chlorek sodu i dodawany do niej jod. Ogólnie rzecz biorąc, sól kamienna to sól nieoczyszczona otrzymywana ze skruszonej skały, a sól jodowana to sól warzona, otrzymana z solanki, do której dodano jod. W ofercie poza solami organicznymi posiadamy wysokiej jakości surowce chemiczne o szerokim spektrum zastosowania. Do substancji, jak naprzykład podchloryn sodu hurtownia Tomchem z Łodzi gwarantuje atesty oraz karty charakterystyk produktów. Serdecznie zapraszamy.
0 Komentarze
Twój komentarz zostanie opublikowany po jego zatwierdzeniu.
Odpowiedz |
|
"Tomchem" Firma Handlowo-Usługowa
Tomasz Ziółkowski Biuro i magazyn: ul. Niesięcin 5a 95-050 Konstantynów Łódzki woj. łódzkie Tel./fax: 42 636 43 18 Tel.: 42 683 11 83 Tel. kom.: 605 950 145 Tel. kom.: 601 895 653 e-mail: z.tomek@poczta.fm Dane rejestrowe firmy: 95-050 Konstantynów Łódzki, ul. Niesięcin 5a woj. łódzkie |