Co należy wiedzieć o kwasie mrówkowym?

kilka mrówek

Kontakt naszej skóry z kwasem mrówkowym z pewnością nie należy do przyjemnych – wystarczy przypomnieć sobie jak mieliśmy kontakt z liśćmi pokrzywy. Jednak pomimo tego faktu ma on bardzo szerokie i praktyczne zastosowanie, które z pewnością powinniśmy znać. Co warto wiedzieć o kwasie mrówkowym i gdzie się do stosuje?

 

Najważniejsze informacje

Kwas mrówkowy jest związkiem organicznym, co oznacza, że naturalnie występuje w przyrodzie. Oprócz tego możliwa jest również jego synteza – właśnie w niej pozyskiwany jest na skalę przemysłową. Ciekawostką może być fakt, że tez związek jest obecny w organizmach np. takich owadów jak pszczoły czy szerszenie. Istotne jest to, że jest żrący, może nawet powodować korozję, jednak te jego właściwości pozwalają na uzyskanie działania grzybobójczego, a nawet bakteriobójczego, co znajduje zastosowanie w środach wykorzystywanych do sprzątania - chemii przemysłowej. Warto zwrócić również uwagę na fakt, że jest to produkt skutecznie zwalczający pleśń.

Zastosowań kwasu mrówkowego jest wiele. Pojawia się on w produktach do sprzątania, w kosmetykach, jest wykorzystywany w pszczelarstwie i garbarstwie, a oprócz tego nawet w przemyśle spożywczym jako konserwant. W tym ostatnim przypadku jednak dopuszcza się stosowanie tylko odpowiedniej bezpiecznej formy, gdyż sam w sobie kwas mrówkowy jest trujący. Mimo to z pewnością dostrzeżemy go w składzie wielu produktów, a pośród nich w kiszonych ogórkach, czy sokach owocowych.

 

Co warto zapamiętać na temat kwasu mrówkowego?

Zobacz również: JAK POWSTAJE SÓL SPOŻYWCZA?

Zdaniem ekspertów ds. zdrowia kwasu mrówkowego w żywności powinno się unikać. Chodzi przede wszystkim o to, że jest on konserwantem, oznacza się go na opakowaniach symbolem E236. Można spotkać się z opinią, że nie jest on w ogóle tolerowany przez nasz organizm, a na pewno nieprzyswajany. Specjaliści uczulają, że spożycie zaledwie 1 grama na kilogram masy ciała może doprowadzić do pojawienia się nieprzyjemnych następstw. Pośród nich wymienia się: zatrucia, czy poparzenia wewnętrzne, martwica tkanek, czy w skrajnych wypadkach śmierć.